Pàgines

dimecres, 20 de maig del 2015

PREMIS SARDANA DE L'ANY 2014

‘Estimar és el camí’ de Carles Santiago i ‘Cant d’infantesa’ de Daniel Gasulla guanyen els premis Sardana de l’Any 2014

  • ‘A la Feli’ del compositor rossellonès René Picamal, accèssit del Premi Popular i ‘La font dels músics’ de Lluís Alcalà, accèssit del Premi de la Crítica
  • ‘Agustemporània’ de Gerard Pastor guanya la 1a edició del Premi Joventut, destinat a compositors menors de 30 anys
  • S’ha estrenat la cantata empordanesa per a cobla, cor i percussió ‘Dels ous ferrats a la cendra’ amb música de Jordi Molina i lletra de Vicenç Pagès Jordà
  • El president de la Confederació Sardanista de Catalunya ha donat a conèixer la firma d’un conveni amb Mahou San Miguel


C.S.C.- Dep. de premsa
Imatges: F. Botet
 
Figueres, 16 de maig de 2015

 
La Final del concurs la Sardana de l’Any del 2014, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Teatre El Jardí, de Figueres, i amb els vots dels assistents als casals catalans de Madrid i Londres que n’han seguit la retransmissió en directe, ha guardonat la sardana ‘Estimar és el camí’ del compositor Carles Santiago com a Premi Popular.
La sardana ‘Cant d’infantesa’, de Daniel Gasulla ha obtingut el Premi de la Crítica. Aquest premi l’han designat 6 músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Joan Francesc Vidal, Francesc Gregori, Xavi Molina, Jordi Feliu i Jordi Molina, que han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les composicions proposades.
L'accèssit del Premi Popular ha estat per a ‘A la Feli’ del mestre de Perpinyà René Picamal i 'La font dels músics' de Lluís Alcalà, accèssit del Premi de la Crítica.
 
També s’ha lliurat el Premi Joventut a la sardana ‘Agustemporània’ de Gerard Pastor. Aquest premi és la 1a vegada que es convoca i vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys. El jurat que ha triat el guanyador és el mateix que el del Premi de la Crítica. En aquest cas també han atorgat 3, 2 ó 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d’entre les sardanes presentades, independentment  que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular. Aquesta sardana està dedicada al representant de la cobla Contemporània, Augstí Serratacó.
 
La sardana ‘Estimar és el camí’ està dedicada a una parella de sardanistes, el Quim i la Sandra, que han ballat durant força anys a diverses colles de sardana esportiva i que es van casar l’any passat.
 
Estrena d’una cantata per a cobla
 


 
El concert ha tingut l’estrena d’una composició del músic i compositor Jordi Molina, titulada ‘Dels ous ferrats a la cendra’. És una cantata empordanesa per a cor, cobla i percussions amb text de l’escriptor Vicenç Pagès Jordà. La interpretarà la cobla La Flama de Farners, el cor ARSinNOVa i la coral Germanor Empordanesa, junt amb el rapsode-narrador Quim Lecina.
 
També s’ha pogut gaudir de 3 sardanes i una peça breu d’Antoni Juncà. Les sardanes han estat ‘Les culleretes de Sant Miquel’, d’Antoni Juncà, per ser la 1a sardana que va interpretar la cobla Ciutat de Girona quan es va fundar fa 40 anys. Tot seguit hi hagut l’estrena de la sardana ‘Estimat Gil Membrado’, de Jaume Cristau, en honor del prolífic compositor que ens va deixar l’any passat i ha tancat la part sardanista ‘Catalunya’, d’Enric Morera, en el marc de la celebració de l’Any Morera. També s’ha pogut escoltar una obra de Juncà, ‘L’hermosa Antònia’, sota la direcció de Jesús Ventura. L’elecció de peces de Juncà respon al fet de ser figuerenc i ha permès gaudir d’una glosa musical que s’ha escoltat molt poques vegades.
 
Acord amb Mahou San Miguel
El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, també ha anunciat públicament la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’empresa Mahou San Miguel pels aplecs i concursos sardanistes de Catalunya. Aquest acord es firmarà aquest proper dimarts, 19 de maig, a les 19:00 h., al Palau Marc de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
 
Les 10 finalistes, a la 1a part
La Final del concurs ‘La Sardana de l’Any 2014’ ha ofert una primera part en què les cobles Ciutat de Girona i La Flama de Farners han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.
 
                                                                Imatge: C. Roca
 
 
Aquesta Final ha tingut una assistència de més de 900 persones, la capacitat total de la sala, el que demostra que el concurs de la Sardana de l’Any aixeca una important expectació i entusiasme dins del món del sardanisme, el que incentiva els músics a composar noves peces, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. A més a més, les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos.
 
Han assistit a l’esdeveniment l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip; el Diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Xavier Soy; el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig i el president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado.

dilluns, 4 de maig del 2015

L'OBRA COMPLERTA DE JULI GARRETA A LA XARXA

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols penja a Internet el catàleg de l’obra musical completa de Juli Garreta i presenta sis sardanes fins ara desconegudes del compositor guixolenc

http://arxiumunicipalguixols.blogspot.com.es 

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, a través de l’Arxiu Municipal, ha penjat a la xarxa el catàleg de l’obra musical completa de Juli Garreta i Arboix (1875-1925). Garreta és considerat una de les figures més rellevants de la música contemporània catalana, autor d’una obra que transcendeix el seu Sant Feliu natal. Conegut sobretot com a compositor de sardanes, també conreà altres gèneres musicals com la música de cambra i la simfònica.
 
El catàleg comprèn més de 200 obres i és fruit d’una recerca exhaustiva realitzada pels musicòlegs Joaquim Rabaseda, Joan Gay i Marisa Ruiz per encàrrec de l’Arxiu Municipal. El projecte ha estat desenvolupat online per Esteban Abdala a través del web www.socsantfeliudeguixols.com.
 

El treball disponible en xarxa permet la consulta d’una fitxa amb dades tècniques i històriques de cadascuna de les composicions del músic guixolenc. L’objectiu és divulgar el màxim possible l’obra de Garreta, tant entre els músics i intèrprets com pel que fa al públic en general. És per aquesta raó que l’Ajuntament ha editat el catàleg en línia i l’ha dotat de continguts multimèdia. Així, des de cada fitxa és possible descarregar-se una còpia digitalitzada de la partitura i/o particel·la original. De moment ja hi ha accessibles 7.500 documents digitalitzats d’un total de 12.000, que inclouen alguns materials de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu, les partitures i particel·les originals de Garreta que es conserven al Centre de Documentació l’Orfeó Català (Barcelona), així com l’arxiu privat de la família Ferrer de Palafrugell, emparentada amb el músic i que conserva interessant material que veu la llum per primera vegada. En alguns casos també és possible escoltar un enregistrament sonor de la peça, gràcies a les aportacions de col·leccionistes privats com el Sr. Antoni Torrent (Vilassar de Mar) o d’entitats com Tritó Edicions.


La catalogació ha permès revisar en profunditat l’obra musical de Juli Garreta i trencar amb l’estereotip d’home de poble autodidacta sense formació ni coneixements musicals que amb prou feines havia sortit de Sant Feliu de Guíxols. Els autors del treball han pogut escorcollar en nombrosos arxius, tant públics com privats, la qual cosa ha permès identificar i datar algunes obres amb precisió i fins i tot, descobrir material inèdit, entre el qual hi ha sis sardanes fins ara desconegudes que Garreta presentà al concurs musical de la Casa Sobrequés de Girona el 1907 sense ser premiades.

La presentació del catàleg en línia de l’obra musical completa de Juli Garreta tindrà lloc a la Sala de Congressos de Sant Feliu de Guíxols (Monestir) el proper dissabte 9 de maig, a les 10 del matí. Seguidament la Cobla Sant Jordi estrenarà, a l’església parroquial de la Mare de Déu dels Àngels, les sis sardanes inèdites presentades per Garreta el 1907 a què ens hem referit abans. Les sardanes porten per títol Visió, Enyorança, Flor de Ginesta, Oratges d’estiu, Viola i La pubilla del mas Gran. L’acte es clourà amb la interpretació de Juny, himne oficial de Sant Feliu de Guíxols. L’assistència a la presentació i el concert són gratuïts.

El catàleg de l’obra musical completa de Juli Garreta és un primer pas de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols per difondre el patrimoni documental musical dels compositors de renom que ha donat la ciutat. Després de Garreta, es preveu la continuació del catàleg en línia amb la divulgació de l’obra de Josep M. Vilà Gandol, Josep Gravalosa Geronès o Lluís Lloansí Marill, dels quals l’Arxiu Municipal conserva els fons documentals.

dissabte, 2 de maig del 2015

LA COBLA SANT JORDI - CIUTAT DE BARCELONA AL FESTIVAL PAU CASALS




 
El Vendrell, vila nativa d’un dels catalans més universals de tots els temps, centra un estiu més l’atenció en la música gràcies al Festival Internacional de Música Pau Casals, que enguany arriba a la 35a edició.
En total, setze propostes musicals diferents, quatre amb protagonisme del violoncel i alguns solistes excepcionals, com el pianista Paul Lewis, l’organista Michel Bouvard o el guitarrista Pepe Romero, ompliran l’Auditori Pau Casals del Vendrell de música de diferents formats i estils, des de la música barroca al jazz, passant per propostes eclèctiques com la de l’Orquestra Berg de Praga amb el guitarrista elèctric David Holy com a solista en un concert molt interessant, amb obres de Philip Glass, Peteris Vasks i Arvo Pärt, entre d’altres, en el que serà la clausura del Festival, el 22 d’agost.
 
Altres formats, com el de la cobla, tindran convidats d’honor, com ho és la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que sota la direcció de Marcel Sabaté interpretarà una selecció de sardanes i cançons populars catalanes, a les quals posarà veu la soprano Laia Frigolé, de compositors tan representatius com Joaquim Serra, Juli Garreta, Eduard Toldrà, Enric Morera –se’n commemora el 150è aniversari del naixement–, Xavier Montsalvatge i Amadeu Vives, i veus noves com les de Marc Timón. Hi sonaran sardanes tan representatives com És la moreneta i cançons en arranjament per a cobla com el Romanç de santa Llúcia, L’oreneta o Canción de cuna para dormir a un negrito.

Les entrades per al Festival ja són a la venda i s’ofereixen abonaments a tot el cicle (280 euros) o a 10 concerts (180 euros), a més d’una oferta 3+1, així com descomptes a col·lectius adscrits al Festival.
 
 
Cançó de Cobla
Auditori Pau Casals
El Vendrell
Dijous 30 de juliol, a les 22 h
COBLA SANT JORDI – CIUTAT DE BARCELONA
Laia Frigolé, soprano
Marcel Sabaté, director
 
 
Entrada: 15 € 
Més informació: www.auditoripaucasals.cat.